RSS
Facebook
Twitter

28 August 2009

Orang Muda & Luahannya...



“Daripada Ibnu Umar r.a., Nabi s.a.w. telah bersabda: “Kamu semua adalah pemimpin, dan kamu semua bertanggungjawab ke atas pimpinanmu.”
(Riwayat Bukhari & Muslim)

Ternyata menjadi satu igauan ngeri kepada pemuda-pemuda kita apabila melahirkan keinginan untuk bernikah kepada ibubapa mereka. Umpamanya seperti kerisauan seekor anak singa yang nak makan pucuk ubi, takut mak dia marah sebab tak logik. Singa makan daging, bukan makan sayur, tak karnivor la...

Begitulah agaknya perumpaannya (bleh terima kot?), takut orang muda la ni bila kabo kat mak bapak die yang dia nak menikah... yela, dia kan muda lagi, so tak logik ah nak nikah.

“Hai, dah beso sangat ke diri tu? A,B,C pun tak khatam lagi,” kata mak Sham dengan sinisnya. Pening pale Sham, “Apa lak kene mengene Sham nak nikah ngan hapal A,B,C, ni mak? tok kadi tanye ke?”

“Ai, duit pun mintak daddy lagi dah ade hati nak nikah,” berdesing telinga Mamat bile sister die kata macam tu. Terasa macam dirinya dikunyah lumat bayangan sinis kakaknya.

“Ko bior betul Mal, ko nak bagi anak bini ko makan pe? Makan pasir?” ujar Sepul dengan selambernye sambil terkekek-kekek gelak ala spongebob (saje je pilih span kuning nie). Malik dengan muke yang tengah tahan marah pun blah sambil merungut dalam hati, “Kalau pasir tu boleh dimakan, apa salahnya....”

Inilah contoh-contoh kata-kata nasihat yang menghancurkan harapan hasil daripada pemerhatian (observation) aku terhadap masyarakat sekitar. Ade ke patut, tatkala pemuda-pemuda kita meluahkan rasa untuk bertanggungjawab, kite dengan mudahnya memandang hina mereka ni sekaligus mengebom hancur luapan harapan mereka tu.

Tensionnye nak kawin.....

Bukan mudah nak mencari mereka yang telah bersedia untuk bertanggungjawab masa ni, Tengok je kat luar tu (maksud aku masyarakat kita daa... bukan luar tingkap korang tu), macam-macam kes pasal mereka yang tidak bertanggungjawab menular. Dah macam kanser usus tahap kritikal dah... teruk merebak. Malas aku nak bagi example sebab terlampau banyak.

Jadi, bila ade orang muda, tak kira lah kawan kita ke, sepupu kita ke, atau anak sedare sepupu belah mak kita punya jiran nak nikah, kita kenalah support. Bagi sokongan moral sikit. Kalau tengok die tu cam tak berape nak confident, kita bagi ah motivasi. Cakaplah cam gini ke:

“Mal, aku sokong ko nikah. Pe kate sebelum ko nikah tu, kite buat bisnes kecik-kecik. At least ade lah gak tempat ko nak carik modal kahwin nanti. Ne tau kan, nanti aku pun bleh follow..” kata Sepul sambil tersengih cam kerang busuk.

“Mat, akak tak kesah kalau kau nak nikah. Tapi akak rasakan elok kau habiskan dulu study tu, nanti dah habis belajar, ko nak cari kerja pun senang,” kata-kata lembut dari kakaknya menyapa halus umpama embun dingin di hati Mamat.

“Ya Allah, dah beso ghupenye anak mak ni. Sham, mak bangga dengan Sham. Nikah la Sham, lagipun memang nabi s.a.w. suruh orang muda ni nikah cepat. Dapat mendidik diri untuk menjadi individu yang bertanggungjawab sekaligus boleh menjauhkan diri daripada zina,” sokong mak Sham sambil membentang hujahnya. Sham terkedu dan membisu.

Kalaulah aku ni Sham....(heiz...aku ni sedang bermimpi di siang hari).

Anyway, korang pernah tengok tak adik korang yang kecik tu? Kalau takde adik, korang tengok je adik sesape pun.

Bile dia nak sesuatu then tak dapat, contohnya die mintak kat korang aiskrim koneto yang berharga RM2.50 (demand adik korang nie), tapi korang yang hanya ada dua puluh sen je dalam tangan kata tak boleh. NOPE! Atau kata macam ni, “Tak boleh, Budak kecik tak boleh makan aiskrim!”

Mesti ngamuk punye la budak tu. Jap gi ade je bende yang die nak buat untuk meluahkan ketidakpuasan hatinya.

Macam tu juga orang muda yang terkenal dengan istilah ‘darah panas’. So bile nak couple cara halal tak di bagi, jadi diorang wat cara haram. Mulalah macam-macam kes kita dengar. Jadi, berhati-hatilah...

Aku tulis ni sebab ada junior aku ngadu kat aku. Tapi dalam kes dia, dia nak offer diri dia untuk jadi pemimpin. So, saje je la aku kaitkan dengan bab nikah ni.

Ni pendapat aku lah kan, bila ada orang datang jumpe kita kata die nak jadik pemimpin (atau nak nikah), so aku yakin yang dia dah bersedia untuk berhadapan dengan risiko-risiko yang mendatang. Jadi kita kene bagi semangat pada dia. Tapi andai kita lihat dia macam tak bersedia lagi, jangan hancurkan harapan dia, tapi bagi motivasi untuk dia mempersiapkan diri.

“Hai para pemuda, barangsiapa di antara kalian yang mampu bernikah, maka hendaklah bernikah, kerana pernikahan itu lebih mampu untuk menahan pandangan mata dan menjaga kemaluan. Dan siapa yang belum berkemampuan, wajib baginya berpuasa, kerana puasa itu sesungguhnya merupakan perisai baginya.”
(Riwayat Bukhari & Muslim)

Bila hati ini rindu menikah..... (jangan salah sangke k, ni tajuk buku tulisan Mas Udik Abdullah, terbitan Pro-U Media, saje promote.)




P.D.C.: Tergerak di hati ini untuk mencuba cara penulisan yang berbeza. Minta maaf pada semua sahabat yang masih setia menjenguk blog aku ni walaupun dah lama tak ‘update’. Aku tengah belajar cara nak menulis dan cara untuk meng‘improve’kannya. Tu yang lama tak tulis entry baru. So, doakan kejayaan aku....


25 August 2009

Diriku & Ilmu

Aduh, pedihnya kata-kata itu...


"DIRI ANDA TIDAK SELARI DENGAN ILMU ANDA!!!"


Bagaikan petir yang memanah, kata-kata ini memakukan diriku. Terasa bagaikan hati ini ditusuk bilah pedang yang tajam. Bisanya terasa seperti hendak megalirkan air mata.


Inilah REALITI!


Biarpun kata-kata itu diungkap dengan bersahaja oleh ayahku, dan sekadar peringatan untuk diriku, namun kata-kata keramat ini menyentap seisi urat saraf di kepala. Mencerna setiap sudut kata-kata itu, akalku memproses laju isi tersirat kata-kata itu lalu dihantar ke hati untuk menyedarkan diriku yang semakin lena diulit keindahan dan keseronokan.


“Segalanya hanyalah pada kata-kata, hakikatnya manusia melakukan apa yang dilihatnya...”


Kadang-kadang kita hebat dalam bertazkirah dan bertazkiah, berceramah ke sana sini, berhujah hebat sekali, tetapi, perbuatan kita menjadi aspek penilaian manusia kepada semua da’ie termasuk diri ini.


Memang benar, hakikat manusia tidak lepas daripada melakukan kesilapan, tapi ia bukan satu alasan untuk aku terus menjadi fitnah kepada agama!


Mereka melihat aku sebagai individu yang berilmu, mereka melihat aku sebagai ikon pelajar agama, mereka melihat aku sebagai generasi muda pewaris imam dan penceramah yang semakin berusia.


Zalimnya aku, kerna aku lah bara licik yang menghanguskan harapan mereka. Tiada api yang menyala pada bara, tapi pabila angin tiba, kala itu ia mengeluarkan api membakar hangus gunungan harapan dan cita-cita.


Ada ketika aku tersedar, lalu aku berdoa agar diberikan kekuatan untuk berhadapan dengan dugaan gelora nafsu, namun beberapa saat selepas ku aminkan doa itu, aku rosakkannya dengan nilai-nilai yang aku sendiri tahu merupakan asbab menghancurkan kekuatan yang aku inginkan itu.


Umpama seorang tukang kayu, yang meletakkan hasil tukangannya dekat dengan unggun api, akibat keterlekaannya, hasil tukangan yang diharapkan mendatangkan keuntungan hangus di sambar api yang membakar.


Tiada guna lagi tangisan dan sesalan, sejauh manapun cuba ku lari, sekuat manapun cuba ku jerit meluahkan rasa ‘tension’ di hati, TIADA GUNANYA!


“Key is in your hand, al-miftah ‘ala yadaika, kunci ada pada tangan kamu”


Terpulang, sama ada aku memilih pintu syurga ataupun pintu neraka.

“Bahan api untuk kekuatan telah ada, kini tiba masanya untuk ku nyalakannya dengan percikan api keberanian, agar hangat kekuatan itu dapat kurasakan dan menjadi bekalan untuk berhadapan dengan kedinginan dunia penuh cabaran.”





P.D.C. : Terselit dalam diriku ketakutan, malu untuk berhadapan dengan mad’u, kerna merasa diri ini bukan tauladan, dek kerana perbuatanku langsung tidak bertetapan dengan apa yang aku katakan.


“DIRIKU TIDAK SELARI DENGAN ILMU YANG ADA DALAM DADAKU!!!”