RSS
Facebook
Twitter

23 October 2010

Kisah Zina Ibn Umar???Entah kenapa malam ini saya tidak dapat melelapkan mata. Sudah berapa kali posisi tubuh disesuaikan mengikut rasa, tapi tetap tidak dapat membuat keputusan untuk mendapatkan posisi terbaik. Akhirnya, saya membuat keputusan untuk mengembara di alam maya.

Facebook menjadi pilihan destinasi pengembaraan saya. Satu persatu facebook sahabat, saya belek. Ada yang meletakkan gambar kenangan kami di bumi Mu'tah ini sambil menge'tag' sahabat lain. saya tersenyum sendiri melihat gambar-gambar tersebut. Semoga Allah mengeratkan ukhwah antara kami.

Akhirnya jari saya memilih untuk melihat facebook milik Majlis Perwakilan Nuqaba (MPN) yang menjadi medan saya menimba pengalaman di KUIS dahulu. Seronok membaca komen-komen yang terdapat di wall mereka.

Sehingga ke satu komen, hati saya menjadi tak tentu arah. Segera saya klik pada komen tersebut. Tajuknya membuatkan saya tidak sabar untuk membacanya.

KISAH ZINA ANAK SAIDINA UMAR IBNU KHATTAB

Innalillahi wa inna ilaihi raji'un.....

Secara ringkasnya, kisah ini menunjukkan betapa tegasnya amirul mukminin, Umar al-Khattab r.a. dalam melaksanakan hukum hudud ke atas anaknya, Abu Syahmah kerana meminum arak dan melakukan zina. Na'uzubillahi min zalik....


Barangkali cerita ini masyhur, tapi di sini saya ingin meletakkan beberapa persoalan yang sepatutnya kita sedar ia adalah fakta yang tidak relevan dalam cerita tersebut. Persoalan-persoalan ini saya quote dari darulkautsar.net

Persoalan yang menjadi tanda tanya dalam cerita ini:

(1) Abu Syahmah itu adalah kuniah (nama samaran), bukannya nama sebenar. Riwayat cerita tersebut tidak menjelaskan apakah nama orang yang dikuniahkan dengan Abu Syahmah itu.

(2)
Sesiapa yang membaca kisah ini akan terasa kepadanya bahawa di zaman pemerintahan Sayyidina Umar, Madinah Rasulullah (s.a.w) adalah sebuah bandar yang tidak asing daripada arak. Kedai-kedai arak ada di mana-mana sahaja. Anak-anak sahabat-sahabat agung Rasulullah sendiri pun tidak terpelihara daripada arak yang merupakan punca kepada segala kekejian. Sesungguhnya ini adalah satu gambaran Khalifah Sayyidina Umar yang sungguh mengecewakan. Tidakkah saksi-saksi sejarah telah mengakui bahawa Khalifah Umar r.a. telah menghalau keluar orang-orang Yahudi daripada Tanah Arab di zaman pemerintahnya? Atau cerita ini juga merupakan salah satu mata rantai usaha-usaha orang-orang Yahudi yang bermaksud menonjol-nonjolkan kekurangan atau keburukan Khalifah Umar yang diadaka-adakan mereka sendiri?

(3)
Perbuatan keji yang dikatakan telah dilakukan oleh Abu Syahmah itu berlaku di dalam sebuah kebun Banu an-Najjar. Besar sekali kemungkinan bahawa arak itu diminumnya di kawasan yang berhampiran dengannya. Tetapi tahukah anda di mana terletaknya kawasan Banu an-Najjar itu? Sesungguhnya kawasan itu adalah kawasan Masjid Nabi (s.a.w) di mana ia merupakan tempat kediaman Banu an-Najjar sebelum mereka menganut Islam. Kediaman Abu Ayyub al-Ansari juga terletak di kawasan ini. Di kawasan itu dibangunkan Masjid Nabi bilamana baginda datang ke Madinah. Kisah ini semacam mahu membuktikan bahawa perbuatan terkutuk itu dilakukan oleh Abu Syahmah di kawasan yang berhampiran dengan Masjid Nabi. Perkara seumpama ini hanya boleh dikatakan oleh musuh-musuh ketat Islam dan hanya boleh diterima oleh orang-orang Islam yang buta sejarah atau telah kebas akalnya kerana telah begitu banyak menerima suntikan-suntikan narkotik daripada musuh-musuh Islam.

Dan terdapat beberapa beberapa lagi persoalan yang perlu kita fikirkan dalam usaha untuk memastikan apakah cerita ini benar atau sebaliknya. kalian boleh rujuk di
Motif Tabarra Disebalik Hukuman Hudud Ke Atas Anak Khalifah Umar r.a.

Cerita ini telah diriwayatkan melalui beberapa cabang jalan periwayatan yang berbeza. dan ini juga perlu kita semak dengan hati-hati, apakah riwayatnya sahih atau tidak.

Mudah-mudahan dengan usaha yang kecil dapat menjelas kepada kita, sekaligus mengelakkan kita daripada tertipu dengan usaha-usaha musuh Islam yang cuba mencemarkan dan merosakkan sejarah kehebatan para sahabat Rasulullah s.a.w.

“Apabila ada orang fasik membawa berita kepadamu, maka telitilah perkataanya”
surah al-Hujurat: 6

wallahu'alam........

edisi lengkap cerita ini boleh di dapati dalam link yang sama
Motif Tabarra Disebalik Hukuman Hudud Ke Atas Anak Khalifah Umar r.a.

ps: saya dapati cerita ini di tag secara berleluasa di facebook. jadi saya minta agar kita sentiasa berwaspada. Ya Allah bantulah kami......

0 ulasan: