RSS
Facebook
Twitter

12 June 2010

Recycle Senior?

semester baru kembali, yang senior kembali menjadi junior, apakah yang akan menanti? nantikanlah.....


31 Mei, jam 1345....

Baju baru suku kemas, barang-barang lain baru masuk dalam bag sikit jek. Peralatan mandi dan lain-lain.... Tak payahlah. Yang penting bawa buku bacaan. Minggu orentasi ni bukan masuk kelas pun. Baik duduk bilik layan buku. Hmm....nak bawa buku apa ek?


31 Mei, jam 1415....

Alamak, dah lewat nih. Dari sini ke Bangi je dah sejam. Pendaftaran tutup 3 setengah. Bergegas. Bag dan buku disumbat dalam kereta. Salam ayah, salam ibu. “Selamat Hari Raya..” sambil tersengih. Fahamlah kedua orang tuaku, maklumlah, orang tak kerja... hehehe....


31 Mei, jam 1445....

130 km/jam. Target sampai mesti sebelum 3.20. Biasanya kalau menepati had laju, mahu sampai KUIS lebih dari 3.30. Tak boleh jadik. Kereta agak banyak dari biasa, tapi tak sampai traffic jam. Bolehlah... meter kelajuan ditingkatkan... 140 km/jam. Ditempat-tempat tertentu, cepat-cepat turunkan ke 110 km/jam.... konon menepati had laju. Huhuhu...


31 Mei, jam 1525....

Parking penuh! Alamak... macam mana ni. Pusing KUIS dalam dua round. Akhirnya, terpaksa menyelit. Tempat pendaftaran di PKK. Ambil apa yang patut. Allah...lupa lak. Pen takde. Aiseh... nasiblah... pakaian ketika itu, baju kemeja biru, seluar slag hitam, tai (dah lame aku tak pakai) warne biru gelap skit dan pastinya.... jeket PERKIM KUIS yang menjadi kebanggaan. Huhuhu.....


31 Mei, jam 1530....

Melangkah masuk ke PKK. Pendaftaran selesai. Bahagian asrama, jumpa Kak Rasyidah, minta asrama lama. Padahal budak baru takleh minta asrama lama. Ah... aku kan senior yang dikitar semula. Huhuhu.... TQ Kak Rasyidah...


Student’s Name:

MUHAMMAD SYAFIQ BIN MOHD SHAH

Student’s ID:

10BI02037

Student’s Course:

Bachelor in Quran & Sunnah with Mass Com

Hostel’s Room No:

B 405


Semester baru, dapat lompat terus ke semester 3. Alhamdulillah. Subjek hanya 4 sahaja. Takmo add banyak-banyak. Bior sikit asal dapat score. Aku hanya ambil subjek basic Quran Sunnah jek.


Baru seminggu masuk kelas. Alhamdulillah, memberangsangkan. Lecturer semua best-best belaka. Ada seorang lecturer baru. Nanti aku cerita tentang dia. Walaupun ade dua subjek asas ni dah pernah aku belajar masa diploma. Tapi bila dah masuk degree nih, adeh.... bukan tak faham, cume nak ingat syarahnye tuh. Dah la B.Arab aku cukup makan jek.... hehehe....


Semoga Allah permudahkan aku dan rakan-rakanku belajar dan menghayati bidang ni. Lupa lak nak cerita tentang kelas. Degree QS Comm semester 3, pelajarnya hanyalah 7 orang. 3 perempuan dan 4 lelaki. Hahaha.... sama bilangan masa aku diploma. Takpe, senang nak discuss.


Ok, next tentang subjek semester nih. Nama pun subjek basics, jadik just ulang perkara yang sama cam diploma dulu, cume syarah n pendetailan dia lebih dari dulu. Insya Allah, kene usaha lebih, walaupun untuk persediaan, sebelum dapat tawaran ke timur tengah (Insya Allah dapat ke sana)....





0 ulasan: